Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, уторак, 03.10.2006

Уставом гарантоване инвестиције у Војводини

Читај ми

Читај ми
AA

Нови Сад, 2. октобар – Пошто ће Покрајина Војводина, по новом Уставу, добити десетоструко већа средства за инвестиције – најмање 18 милиради динара за следећу годину – на првој наредној седници Извршног већа Војводине, која ће се одржати ове недеље, биће донета одлука о формирању буџетског Инвестиционог фонда АП Војводине, на основу чега ће свака година, од сада па док траје Устав, бити инвестициона године – обавестио је јавност председник Извршног већа АПВ мр Бојан Пајтић, на ванредној конференцији за новинареНови Сад, 2. октобар – Пошто ће Покрајина Војводина, по новом Уставу, добити десетоструко већа средства за инвестиције – најмање 18 милиради динара за следећу годину – на првој наредној седници Извршног већа Војводине, која ће се одржати ове недеље, биће донета одлука о формирању буџетског Инвестиционог фонда АП Војводине, на основу чега ће свака година, од сада па док траје Устав, бити инвестициона године – обавестио је јавност председник Извршног већа АПВ мр Бојан Пајтић, на ванредној конференцији за новинаре.
– Извршно веће Војводине ће, такође ове недеље, расписати конкурс за општине, са позивом да предложе своје пројекте: изградњу
домова здравља, игралишта, обданишта, сеоских водовода и канализација, путева, спортских дворана, школа и других ифраструктурних објеката. Покрајински секретаријат за финансије преузеће технички део посла, до формирања буџетског Инвестиционог фонда, а рок за подношење пројеката из општина биће 30 дана. Разлог овој журби јесте потреба да се тендери заврше до краја зиме и да одмах на пролеће почну радови, јер смо предуго чекали прилику да обновимо Војводину – рекао је мр Пајтић. Он је објаснио да су дефинисани развојни програми за наредних пет година, што значи да ће свако село у Војводини добити водовод и канализацију, да ће сви путеви у Војводини бити поправљени, а поправљени ће бити и сви насипи, јер смо имали трагична искуства са поплавама претходне две године. У наредне две године, свих 45 општина ће добити по једну нову фабрику високе технологије. Мр Пајтић је напоменуо да је, и са досадашњим скромним средствима, већ инвестирано у 10 таквих фабрика. У њихову изградњу је инвестирано два милиона евра, у 10 општина, где се фабрике граде.
Ургентни центар у Новом Саду биће завршен следеће године, а са већим средствима Војводина ће ући у пројекат изградње новог Клиничког центра Војводине, који ће бити завршен у наредне три године. У области здравства, настојаће се да све болнице у Војводини, у наредних пет година, буду опремљене на једнак начин, да буде стандардизован ниво опреме и услуга у свим болницама, од Суботице до Старе Пазове. 
Према речима мр Пајтића, такви планови су, у овом тренутку, апсолутно оствариви, јер је израчунато да је ниво расположивих средстава, на основу уставне гаранције, преко 200 милиона евра инвестиција. Тај ниво финансијских средстава ће бити обезбеђен сваке године, тако да ће Војводина моћи да се поноси са својим изгледом. Захваљујући тим средствима, Војводина ће бити обновљена у наредних пет година – рекао је мр Бојан Пајтић.
Он је нагласио:
– Нова уставна гаранција – на чему сам инсистирао – неуобичајена је, процентуално је изражена и нећете је видети ни у једном другом уставу. Инсистирао сам да Војводини – независно од тога која је влада и која је политичка структура у Републици на власти – буде обезбеђена прилика да најмање три одсто републичког буџета буде намењено за инвестиције. Пошто од следеће године почиње овај циклус, то је преко 18 милијарди динара.
Одредба предлога Устава Репиблике Србије која то уређује гласи: "Буџет АП Војводине износи најмање седам посто у односу на буџет Републике Србије, с тим што се три седмине од буџета АП Војводине користи за финансирање капиталних расхода" – а то је најмање три посто.
Мр Пајтић је изјавио да се нада да ће Устав бити изгласан, јер Војводини доноси 90 одсто оног што је тражено.
– Ако, којим случајем, не буде донет нови Устав, остаћемо на нивоу аутономије коју имамо по Милошевићевом Уставу. Неке странке су у дилеми да ли бојкотовати референдум о Уставу. Ми нисмо за бојкот, јер је Војводина добила изворне надлежности, изворне приходе, добили смо у финансијском смислу и више од оног што смо тражили – добили смо уставне гаранције да ће свака година Војводини бити инвестициона. Добили смо законодавну власт суштински, акти које доноси Скупштина Војводине не зову се закони, већ одлуке, али то суштински јесу одлуке које имају законски карактер, у областима у којима Војводина има надлежности. Добили смо извршну власт, а у домену судске власти, где смо тражили делимичну судску надлежност, добили смо право да из Покрајине буду три судије Уставног суда и један члан Високог савета правосуђа. Устав дефинише да Војводина добије своје симболе. Добили смо и своју имовину – рекао је мр Пајтић, одговарајући на новинарска питања.

fixed-img